pondělí 27. srpna 2012

Karlova a Hvíždiho cesta do Tampere



       Naše erasmácké dobrodružství začalo brzo ráno 17.8.2012 na letišti ve Vídni. Rozhodli jsme se letět se společností airBaltic s přestupem v hlavním městě Lotyšska - Rize. Po nějaké době jsme zjistili, že je mnohem výhodnější letět se společností Ryanair. Tato společnost nabízí přímý let z Budapešti do Tampere, přičemž do Budapešti jezdí autobusy Student Agency.       


       Ale zpět k cestování. V Rize jsme měli čas asi osm hodin na další let a to je akorát na poznání historického centra. Rozměnili jsme pár lotyšských latů a hurá na autobus do centra. Toto největší město Pobaltí s více než 700 tisíci obyvateli v sobě ukrývá mnoho věcí k navštívení. Vyzdvyhli bychom hlavně překrásné parky kousíček od historického centra. Městem protéká řeka Daugava, proto se vyplatí projít i dlouhé nábřeží.


       Měli jsme štěstí, protože zrovna ten den zde začínal festival Rigas svētki. Všude se stavěly stage, hrála živá muzika a pořádaly se kulturní akce. V ulicích a parcích bylo nespočet muzikantů, kteří hráli na nejrůznější nástroje. Při procházce tak člověk mohl slyšet a vidět dech beroucí vystoupení.



      Přílet do Tampere, třetího největšího města Finska s více než 200 tisíci obyvateli, byl bez zpoždění v devět večer. Čekal nás tam náš finský tutor Riku ve srandovní čepičce a montérkách plných nášivek, o těch se ještě rozepíšeme později. Ubytovaní jsme byli na kolejích s názvem Paawola v městské části Hervanta, která je vzdálená od centra asi 10 kilometrů.


Žádné komentáře:

Okomentovat